Startup Genome GSER 2022 Raporu Değerlendirme

Serkan Ünsal
2 min readJun 15, 2022

Her sene takip ettiğim ve son iki üç senedir de startups.watch olarak bizzat datalarla destek olduğumuz raporun 2022 sürümü çıktı. Öncelikle rapora Türkiye’den ISTKA’nın destek verdiğini söyleyim. Onların sayesinde Istanbul’a özel sayfalar var.

Raporda iki farklı sıralama var. Gelişmekte olan ekosistemler, gelişmiş ekosistemlerden ayrı sıralanıyor. Gelişmekte olan ekosistemlerde İstanbul geçen seneye göre 1 basamak yukarı çıkmış. Aşağıdaki tabloda da göreceğiniz üzere fonlama konusunda çok iyiyiz, yetenek konusunda biraz zayıflamaya başlamışız, performans konusunda gelişim göstermişiz, market reach konusunda ise sınıfta kalmışız.

Bu kriterler nedir derseniz biraz özetleyim.

Performance : Exit, değerlemeler, erken aşamadan geç aşamaya geçebilen scaleup sayısı, unicorn sayısı, exit hızı, Seri A’dan B’ye geçiş hızı gibi faktörler dikkate alınmış.

Funding : Ne kadar yatırım, ne kadar yatırımcı o kadar iyi puan.

Market Reach : Milyar dolar kulubüne girenlerin GDP’ye oranı, Milyar doları üzeri exit’lerin popülasyona oranı, 50 milyon dolar üzeri exit sayısı…

Talent : Yetenek kalitesi ve ulaşımı, top github coder’ın toplam github coder’a oranı, 10'dan fazla takipçisi olan github coder sayısı, maaşlar, maaşların Seri A turuna oranı, STEM öğrenci sayısı

Tüm kriterler tartışmaya açık tabii ki fakat Market Reach konusunda ya geçen sene yanlış bir ölçüm yaptılar ya da bu sene. 9'dan 3'e düşecek bir şey olmadı açıkcası. O yüzden Market reach konusunda ne yapmalıyıza girmiyorum.

Yetenek konusunda ise seneye 5'e de düşebiliriz, yapılması gereken Startup Visa konusundan bile önce olacak şekilde yetenek vizesi gibi bir vize çıkarılması ve girişimlerin belli kriterlere uyan yetenekli kişileri kolayca işe alabilmesininin yolu açılmalı. Örneğin Türkiye’deki bir girişim başka bir ülkenin en iyi üniversitesinden mezun birini 5–6 gün içinde işe alabilmeli. Yoksa aldığımız 7 puanı bile mumla ararız. Tabi github gibi araçları kullananların global geliştirici ekosistemindeki etkinliğini de artırmak gerekiyor. Sosyal medyada olduğu gibi geliştirme alanında da influencer’lar yaratabilirsek hatta bu influencer’lar ne kadar global arenada yer edinebilirse o kadar iyi bizim için.

Raporun tamamına şuradan erişebilirsiniz.

--

--